MuisHuisvesting

Gerbils zijn het makkelijkst te houden in een glazen bak (bv. een oud aquarium). Het zijn echte gravers en ze zullen steeds de strooisel laag verplaatsen door de hele bak heen. In een tralie kooi ligt er al snel meer buiten dan binnen in de bak! Moet je zo vaak stofzuigen...

Als ik ’s ochtends weer beneden kom hebben ze vaak de hele bak weer verbouwd.

Zorg wel voor een deksel van gaas zodat ze niet kunnen ontsnappen (er zitten springers tussen!) maar wel voldoende ventilatie hebben.

25 dagen oud

Grootte van het verblijf

Een aantal sites spreekt van een grondoppervlakte van 800 cm² per dier, dus 1600cm² voor twee dieren. Dat zou betekenen dat een bak van 53x30 cm groot genoeg zou zijn voor een koppeltje gerbils...
Dat is natuurlijk veel te klein!
Gerbils zijn actieve knagers met veel bewegingsdrang. In zo'n kleine bak zullen ze al snel stereotiep gedrag gaan vertonen als hoekgraven. Plaats er een slaaphuis, zandbad en een loopwiel in, en de bak is zo vol dat de dieren hun kont niet meer kunnen keren.

In Duitsland gaat men uit van een bak met de minimale maten van 100x40 cm voor het huisvesten van twee dieren, en minimaal 40 cm hoog. Dan heeft de bak een grondoppervlakte van 4000 cm², en bied voldoende ruimte voor twee dieren en de inrichting.
Kijk eens op internet voor een 2e hands (lek) aquarium, en maak er een deksel van houten latjes en gaas op. De kunststof kappen die normaalgesproken op een aqua zitten zorgen in de eerste plaats niet voor voldoende ventilatie, en bovendien zijn ze niet knaag-proof tegen de tandjes van de gerbils.


Wij maken ook terrariums speciaal voor knaagdieren!

Bodembedekking

Als bodembedekking zijn houtkrullen zeer geschikt, vooral als je flink wat hooi en/of stro toevoegt is dit mengsel stabiel genoeg om mooie gangen in te graven die niet instorten. Een flinke laag (15 tot 20 cm) vinden deze gravers helemaal geweldig!

Wijzelf gebruiken o.a. Flax-bedding, dit is een vlasvezel die vaak gebruikt wordt voor paarden met een (stof-) allergie. Omdat we een grote bak en meerdere dieren houden gebruiken we veel materiaal.


graven
gangen graven

Onze ervaring is dat veel grootverpakkingen zaagsel erg stoffig zijn. En omdat Gerbils nu eenmaal graag en veel graven stegen er hele stofwolken op uit ons terrarium! Niet prettig voor de longen van de Gerbils en ook niet voor ons, alles in de woonkamer was bedekt met stof… En schoonmaken is niet bepaald een hobby, dus vandaar de overstap naar vlas vezel. Gelukkig hebben we nu een leverancier gevonden die grote balen zaagsel verkoopt die beter ontstoft zijn, de kleinere balen uit de dierenwinkel zijn over het algemeen ook goed ontstoft. We mengen het grove zaagsel met vlasvezel, Hennep-vezel, stro en hooi, zodat het een goede structuur krijgt voor de gangen die de dieren graven. Eco-nest (dit bestaat uit gekreukelde reepjes karton) bevalt de gerbils en ons ook erg goed.

Omdat het woestijndieren zijn zullen ze weinig urine produceren. Een bak met twee dieren maak je elke drie tot vier weken schoon, een grote bak met veel strooisel nog minder vaak. Maar als je ze gaat ruiken is het echt de hoogste tijd om de bak schoon te maken (dan ben je eigenlijk al te laat..)!

Muis' mega nest
Muis' mega nest

Nestmateriaal

Om een nest van te bouwen geef je ze wit Wc-papier of keukenrol zonder inkt. Scheur dit in repen en de gerbils doen de rest. Ook hooi gebruiken ze hiervoor.

Geef geen zogenaamde hamsterwol, dit kan zich om pootjes en teentjes wikkelen en amputatie veroorzaken, en ook verstopping van het darmkanaal als ze ervan eten!

Zo nu en dan zie ik dat onze dieren dit (gebruikte) nestmateriaal door de hele bak verspreiden. Ik haal dit er dan zoveel mogelijk uit en geef de dieren nieuw Wc-papier, keukenrol en hooi. Binnen no-time hebben ze hier dan weer een nieuw nest van gebouwd. Ik noem dit dan ‘het bed verschonen’…

Slaaphuisje

Een huisje om in te slapen vinden ze ook heel prettig. Of dat nu van hout is of van karton, of een bloempot met een hoek eruit op z’n kop, allemaal prima, zolang het maar niet van plastic is.

Kijk ook uit met naaldbomen hout, dit kan hars bevatten dat kleverig is (blijft in de vacht zitten), en het is ook giftig.

potje
stereo knagen jongen 25 dagen oud
Valerio en Muis slopen stereo slopen is snel geleerd


Speelgoed

Kartonnen kokers en doosjes met wat gaten erin, wc-rolletjes en lege keukenrolletjes geven bezigheids therapie. Holle bamboe kokers, lege jampotjes of mooie stenen kunnen ook in het gerbillarium gebruik worden.
Ook takken van bijv. beuk, eik, berk, wilg of hazelaar zijn perfect om te knagen en mee te spelen of op te klimmen. Kijk wel uit dat je takken en andere zware atributen zo in de bak plaatst dat ze niet kunnen verschuiven of omvallen waardoor er een dier klem kan komen te zitten. Of erger nog, geplet wordt! Zware dingen altijd op de bodem van de bak plaatsen en niet op het strooisel. De gerbils zullen proberen er onderdoor te graven, en het dan op hun kop krijgen!

29 dagen oud, Chris beklimmen
pups 3 weken oud slopers betrapt

In de dierenwinkel en via het internet zijn ook veel leuke speeltjes voor gerbils en andere knagers te vinden.
Geef gerbils geen plastic dingen, kies liever voor natuurlijke materialen.
Houd er wel rekening mee dat de dieren die atributen ook gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn; om aan te knagen dus...


Zandbad

Om hun vacht te verzorgen vinden gerbils het prettig als je ze minimaal een paar keer per week een zandbad aanbiedt. Als ze hun interesse verliezen haal ik die er weer uit, anders kun je hem uitgraven in de bak: ze gooien hem helemaal vol met strooisel. Je kunt ook zandbad op een verhoging plaatsen om te voorkomen dat ze het begraven.
Een hoge snoep-pot (Blokker, IKEA) is het perfecte zandbad. Het zand kunnen ze er niet uit schoffelen, en het strooisel valt er minder snel in.

Chinchilla zand is de beste vulling voor het bad, het heeft precies de juiste structuur om hun vachtje te verzorgen.

zandbad 4 weken oud
Valerio, Muis en pups 4 weken oud
zandbad 2 Sommige gerbils eten er ook van. Geef ze dan een zogenaamd mineralen blok of knaagsteen (geen zoutliksteen!).
Vooral de zwangere en zogende dames knagen daar graag aan.

Ook regelmatig een flinke pluk hooi helpt om de vacht schoon te houden, dit neemt ook overtollig huidvet op.

Plateaus

Om het oppervlak in de bak te vergroten kun je plateaus erin plaatsen. Ook erg handig om het zandbad en eventueel de voerbak op te plaatsen. Op de bodem van de bak zullen die al snel verdwijnen onder het strooisel, aangezien gerbils er meester in zijn om de inrichting van de bak te verbouwen.
Met aquariumkit kun je glasplaten erin verlijmen, al dan niet met een opstaande rand. Van hout zijn ook eenvoudig plateaus en slaaphuisjes te maken. Met een gatenboor (minimaal 4cm doorsnede) kun je je helemaal uitleven op het hout. Om het schoonmaken te vergemakkelijken kun je een tegel op de bovenkant verlijmen, dit zorgt ervoor dat de urine niet in het hout trekt. Kijk uit met giftige lak, gerbils zijn tenslotte knagers...
plateau 1 plateau 2

 Loopwieltjes

Er zijn mensen die loopwieltjes af raden voor Gerbils. Zeker de zogenaamde ‘open’ loopwieltjes. Er zouden pootjes en staartjes tussen de spijltjes kunnen komen die (in het ergste geval) vast komen te zitten en breken.

Wij gebruiken echter al jaren deze ‘open’ loopwieltjes voor onze dieren, en er is nog geen dier geweest die iets gebroken heeft. Ik moet daar wel bij vertellen dat we de één na grootste diameter hebben. Daarin hoeven ze niet helemaal ‘opgekruld’ te lopen, en hebben ze de ruimte om hun staart omhoog te houden. Dit staart omhoog houden doen onze dieren allemaal, ze hebben geen van allen kale plekken op hun staart!
Inmiddels hebben we deze loopwielen met een open loopvlak vrijwel allemaal vervangen door loopwielen met een gesloten loopvlak, uiteraard wel met een diameter van 24 cm.
De minimale diameter voor een loopwiel is 20 cm. De loopwieltjes hangen allemaal vrij hoog in de bak, heel jonge dieren kunnen er zo niet in komen als hun ouders aan het rennen zijn. Dat gaat anders wel mis!

loopwiel 1 loopwiel 2
dit werkt dus niet.... even pauze

Het kost ze wel wat tijd om te leren hoe zo’n ding werkt; bijvoorbeeld dat het verstandig is om eerst af te remmen voordat ze stoppen met rennen. Want als ze plotseling stil gaan staan zullen ze over de kop vliegen! Ook moeten ze leren dat het niet bepaald verstandig is om proberen in te stappen als een ander dier aan het rennen is…

loopwiel 4
broer en zus rennen samen in het loopwiel, 33 dagen oud

Het is heel leuk om te zien hoe de dieren dit (letterlijk met vallen en opstaan) leren. Wij hebben groepjes heren gehad die, net als mensen in de Efteling, in de rij stonden te wachten tot een ander dier uitgerend was. Die sprong er dan aan de ene kant uit, en de volgende klom aan de andere kant erin om verder te rennen. Degene die eruit sprong sloot achter in de rij weer aan…

Het ene dier rent rechtsom, de ander linksom. Een aantal dieren gaat beide kanten uit. En sommige dieren rennen samen. Onze Chris was een echte Speedy Gonzales, zonder over de kop te vliegen ging hij enorm hard. Momenteel is hij wat aan de zware kant (140 gram !?!), en echt sportief kan ik hem ook niet meer noemen..
We zijn nog van plan om een fietscomputer aan zo’n loopwiel te monteren. Ik ben heel benieuwd wat voor snelheid ze halen en hoeveel kilometers ze in een nacht maken...
Zwart Gevlekt in loopwiel Siamees in loopwiel
Met vallen en opstaan leren ze het uiteindelijk allemaal

  Copyright © Wessanda.nl                                                                                   niets van deze site mag gekopieerd worden zonder toestemming