Split-kooi

Wat is een splitkooi?  
Heel eenvoudig gezegd een terra dat door een afscheiding van gaas in twee delen is gesplitst.

Het gaas moet stabiel in de kooi staan, en er mag geen ruimte/mogelijkheid zijn dat de gerbils ergens langs of over het gaas kunnen kruipen/klimmen, of dat ze het opzij kunnen schuiven en er zo alsnog voorbij kunnen. Je kunt gaas spannen op een houten raamwerk. Maar je kunt ook een stevig stuk gaas (op maat geknipt) diagonaal in een glazen aquarium zetten, en dit afdekken met een ander stuk gaas dat je verzwaard door een bijvoorbeeld een boek op te leggen zodat de gerbils het niet op kunnen tillen om er alsnog onderdoor te gaan. Ook tussen twee aluminium U-profielen (halverwege tegenover elkaar in de bak gelijmd) kan een op maat geknipt stuk stevig gaas geschoven worden. Met twee U-profielen naast elkaar kan een dubbele split gemaakt worden, waarbij eenvoudig één van de gaas-delen verwijderd kan worden in een later stadium van de split zodat er maar één gaas wand is die de dieren scheid. Gegalvaniseerd vierkantsgaas met een maaswijdte van 1 cm werkt goed. Gaas met een grotere maaswijdte gaan jonge pups dwars doorheen, houd daar rekening mee!

split kooi 1 split kooi 2
Twee gerbils in een split kooi, op deze manier kunnen ze wel kennis maken maar elkaar niet verwonden.

Een glazen bak van 30x60cm is prima voor een splitbak. Moeten de dieren er langer in verblijven, dan is een terra van 40x80cm misschien beter, hebben ze wat meer bewegingsruimte. Maar een groot terra van 120x60cm is echt te groot, het is natuurlijk wel de bedoeling dat de gerbils kennis maken met elkaar, en niet dat ze verdwalen in een grote bak en elkaar bij het gaas maar heel sporadisch tegen komen…  

In een splitkooi de gerbils alleen strooisel, hooi, voer en water geven! Dus géén slaaphuis, géén speeltjes of iets anders erbij zetten. Dat zijn dingen die ze kunnen gaan claimen als eigendom en waar ze over kunnen gaan ruziepotten. Het voer kun je gewoon op het strooisel geven, naast het gaas, zodat ze a.h.w. samen kunnen eten (al zit er dan gaas tussen). Kijk hoe de gerbils in de split op elkaar reageren.
Sommige gerbils kunnen erg fel zijn, en proberen de ander te bijten door het gaas heen. In zo’n geval is het verstandig om een dubbele split te maken, dus met twee lagen gaas aan weerszijden van een houten raamwerk. Risico op verwonding is dan minimaal.

De gerbils in de split minimaal drie keer per dag van kant wisselen, zodat ze bekend raken met elkaars geur en niet elk hun eigen territorium gaan claimen aan weerszijden van de split.
De split-methode net zolang toepassen totdat de gerbils vriendelijk doen tegen elkaar door het gaas heen. Met wat geluk zie je ze elkaars neusje poetsen en het is ook de bedoeling dat ze na een wisseling niet de hele bak overhoop halen, maar dat ze het bestaande nestje gewoon gaan overnemen en gebruiken.

Dan word het tijd om aan de daadwerkelijke koppeling te gaan beginnen. Uiteraard moet je dan een paar dagen de tijd hebben om de gerbils continu in de gaten te kunnen houden. Anders kun je de gerbils gerust nog een aantal dagen in de split laten, uiteraard wel doorgaan met het wisselen van kant.

Door naar Transportbakje - methode

  Copyright © Wessanda.nl                                                                                   niets van deze site mag gekopieerd worden zonder toestemming