Eten en drinken

Een waterfles met fris drinkwater moet altijd beschikbaar zijn.
Let er op dat de fles hoog genoeg hangt boven het strooisel, anders loopt hij leeg. De fles mag natuurlijk ook niet zo hoog hangen dat ze er niet bij kunnen!
Controleer iedere dag of de fles het nog doet door met je vinger tegen de drinknippel te tikken, er moet dan water uit komen.

Magnetische drinkfles houder en beschermer te koop!

AylaMuis en jong drinken
Ayla Muis en pup (2 weken oud) drinken

Het eten kun je in een zwaar voerbakje geven, zodat ze dit niet kunnen omgooien. Grote kans dat ze de voerbak begraven onder het strooisel als je deze op de bodem van het verblijf plaatst. Maar zullen geen enkel probleem hebben om hem weer te vinden als ze honger hebben…
Als je plateau's of verdiepingen in het verblijf hebt, kun je de voerbak daar natuurlijk ook opzetten. Wel moet het voer voor de gerbils altijd makkelijk te bereiken zijn, net als de waterfles overigens.
Ook kun je het voer zonder problemen los in de bak geven, voer dan wel steeds op dezelfde plek, dan weten ze waar ze het kunnen vinden.
We hebben dieren die het voer begraven als ze genoeg hebben gehad. Zowel Muis als Streepie verstoppen zo het voer, er zou eens een andere gerbil langs komen om het te stelen !
pups, 19 dagen oud Zodra de pups de oogjes open hebben (+/- 17 dagen oud) knabbelen ze al aan vast voedsel.
Ik geef dan voer dat ook in de kleine bekjes past; muesli, trosgierst, grof onkruidzaad, cornflakes en droog brood wordt ook door de allerkleinsten gegeten.
Een zonnepit gaat nog niet lukken, dan moeten ze echt wel wat groter zijn.
Het is leuk om te zien hoe de pups het eten uit de bek van de ouders 'stelen', zo leren ze wat eetbaar is. Als ze wat ouder zijn staan de ouders dit niet meer toe, dan moeten ze zelf maar wat zoeken...
pups, 19 dagen oud

Speciaal voer voor gerbils is perfect, dat bevat alles wat ze nodig hebben. Gemengd knaagdieren voer, of hamstervoer bevat over het algemeen teveel vetten en te weinig eiwitten voor gerbils. Voor een gerbil die op dieet moet kun je  een deel chinchilla-voer door het gerbilvoer mengen, dit bevat vrijwel geen vetten en helemaal geen suikers.
Ik haal de meeste pinda’s en de zonnebloem pitten eruit en voer die uit de hand. Zo voorkom je dat één dier dit allemaal alleen opeet en veel te dik wordt en de ander niets krijgt. Ook kun je ze hiermee gemakkelijk aan je laten wennen en tam maken, ze nemen deze favoriete hapjes snel uit je hand van je aan.

trosgierst
Pups aan de trosgierst, 4 weken oud

In onze WebWinkel bieden we een speciaal voor gerbils samengesteld zaden en gedroogde groenten mix aan.
Als je dit als hoofdvoer gaat geven moet je het verder zelf aanvullen met dierlijke eiwitten in de vorm van eivoer, kattebrok en/of (gedroogde) meelwormen, sprinkhanen, garnalen.

Als aanvullend voer kun je gewone muesli (niet de ‘crispy’ variant) en cornflakes geven. Let er wel op dat er geen toegevoegde suikers en smaakstoffen in zitten! Onze gerbils zijn helemaal gek op Fruit and Fibre van Kellogg’s!
Verschillende soorten vogelzaad (bijv. voor tortelduif, parkiet, kanarie, tropische vogels) en graszaad worden graag door de gerbils gegeten. Als snack kun je zo af en toe een sliert trosgierst of een hondekoekje geven.
Gerbils die pups hebben, jonge gerbils of dieren die te mager zijn of die ziek zijn (geweest), kunnen wat extra eiwitten in de vorm van eivoer (voor vogels) en/of meelwormen goed gebruiken.
wat eet jij? Ook een stuk wortel, appel, broccoli, en witlofblad wordt graag gegeten. Geef ze een groot stuk zodat je na een paar uur het restant kunt weervinden en verwijderen voordat het gaat schimmelen. Verder paardenbloem en klaver (bloem en blad), jong berkenblad, grassen en granen. Geef ze dit niet iedere dag en ook niet teveel zodat ze het allemaal opeten en het niet blijft liggen.
Als je teveel ‘nat’ voer geeft kunnen ze aan de diaree gaan; direct stoppen met dit voer! Zo’n klein beestje is heel snel uitgedroogd, ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Liefst iedere dag een flinke pluk hooi geven, dit is geweldig ruwvoer maar tegelijkertijd ook bezigheidstherapie, vacht verzorging en nestmateriaal.
Ayla en pup, 17 dagen oud
Of gewoon een stuk droog brood, vooral (donker) bruinbrood met veel zaden erin vinden ze ook erg lekker...


sneetje gerbil
Sneetje gerbil, 23 dagen oud   
gras eten Ik voer onze dieren meerdere malen per dag. Als ik ‘s morgens opsta krijgen ze, net als ik, muesli of Cornflakes.
Meestal staan ze al op me te wachten en dan ontbijten we gezellig samen.

Als ik thuis kom van mijn werk krijgen ze hun hoofdvoedsel dat bestaat uit een mengsel van Gerbil-, gemengd knaagdieren- en tortelduiven voer, aangevuld met verschillende kleine zaden en gedroogde groenten. Zwangere en zogende vrouwtjes krijgen hier doorheen ook nog wat droge katte brokjes voor de eiwitten.
Ik neem hiervoor kattebrokjes voor senior-katten; hierin zitten minder zouten om nierproblemen te voorkomen.
Valerio, Muis en pups eten grassen
Als ik aan het koken ben krijgen ze ook vaak wat mee; blaadje witlof of sla, stuk broccoli of wortel.Muis en pups (4 weken oud) aan de witlof
witlof

’s Avonds, voor ik naar bed ga, krijgen ze nog een keer wat van het mengsel van gerbilvoer en knaagdierenvoer, genoeg om de nacht mee door te komen.
Geef ongeveer 1 eetlepel per dier per dag. Ligt er nog veel, of vallen ze niet gelijk op het voer aan, dan kun je rustig een keertje overslaan. Zijn ze verwoedt op de voerplaats aan het graven naar de laatste kruimel, of storten ze zich direct op het voer dat je geeft alsof ze uitgehongerd zijn, dan voer je uiteraard meer. Het ligt er ook een beetje aan wat je verder bij voert.

hazelaar takken 4 weken oud drinken uit de fles
Ayla, pup en Chris slopen de hazelaar pup 4 weken oud aan de fles

 

  Copyright © Wessanda.nl                                                                                   niets van deze site mag gekopieerd worden zonder toestemming