Tam maken

uit de hand eten 1Als je met de nieuwe huisgenoten thuis komt, laat ze dan de eerste dag met rust in hun nieuwe verblijf. (Zorg dat je die al klaar hebt staan voordat je de dieren ophaalt!) Ze zullen hun nieuwe omgeving samen gaan verkennen, nieuwe geurtjes ruiken en van de reis tot rust komen. Kijken kan natuurlijk wel!

Dan doe je je hand in hun verblijf; langzaam bewegen zodat ze niet schrikken. Ze zullen nieuwsgierig komen snuffelen wat dat nu weer is. Jonge pups kunnen heel zachtjes gaan bijten, proeven eigenlijk, om te zien of je eetbaar bent. Dit doet geen zeer, beweeg je hand langzaam van ze af, of blaas heel zachtjes in hun snuitje om ze te leren dat je geen eten bent. Ze zitten in de leeftijd dat ze alles in hun mond stoppen om zo te ontdekken wat eetbaar is en wat niet. (mensenbaby’s doen dit ook!)

Leg je hand met de palm omhoog onderin de bak, ze zullen voorzichtig je hand gaan verkennen. Als ze bang lijken te zijn en wegrennen niet forceren! Niet achter ze aan gaan vangen of zo, dan worden ze alleen maar banger voor je hand. Gewoon je hand iedere dag een paar keer een paar minuten in het verblijf om ze te laten wennen. Wees geduldig en beweeg langzaam, en probeer ze in het begin nog niet vast te pakken.

Ayla neemt een zonnepit aanHet gaat nog makkelijker als je de zonnebloem pitten en de pinda’s uit hun eten haalt voordat je ze te eten geeft. Houd deze apart (is hun favoriete snack), en leg die in je handpalm en de gerbils zullen snel leren dat er wat lekkers te halen valt als je met je hand in de kooi gaat.
Na een week kun je, als ze op je hand kruipen, je hand langzaam een stukje in de bak optillen, en dan weer laten zakken. Zo kun je ze leren om in je hand opgetild te worden. Pas op, soms zijn ze zeer springerig als ze dit nog niet echt gewend zijn; een breuk of een hersenschudding hebben ze dan zo opgelopen als van grote hoogte vallen.Als je dit regelmatig met ze oefent (Iedere dag, eerst een paar minuten en dan steeds iets langer) zullen ze zich na een week of twee meestal makkelijk laten oppakken.

Maak een gesloten kommetje van je twee handen tegen je lichaam aan als je met ze gaat lopen, of laat ze in een kokertje of bakje lopen die je met je hand afsluit.

uit de hand eten 2Je kunt het beste op de bank gaan zitten, om vallen te voorkomen, en zet ze op je arm of schouder. Laat ze over je heen lopen en je verkennen, met je handen kun je bijsturen. Meestal vinden Gerbils het geweldig om op je schouder te zitten, ze rennen heen en weer over je schouders, via de arm omlaag en gaan op de uitkijk staan.

Al snel zullen ze zich melden als ze uit de kooi willen, meestal staan ze dan op hun achterpoten met de voorpoten tegen het glas en springen een beetje op en neer. Door hierop te reageren door ze uit de bak te halen zul je dit gedrag alleen maar versterken.

Het tam maken van Gerbils gaat makkelijker en sneller als dit steeds door dezelfde persoon wordt gedaan. Pas als ze helemaal tam zijn kunnen kinderen ze ook vasthouden en ermee spelen. Ook al zijn kinderen wat ouder en rustig van aard, ze maken snel onverwachte bewegingen (van schrik) en de gerbil schrikt dan ook. Door ze eerst helemaal tam te maken zodat ze gewend zijn om door mensen vastgepakt en gehanteerd te worden voorkom je negatieve ervaringen tijdens de training (het tam maken) van het dier.

  Copyright © Wessanda.nl                                                                                   niets van deze site mag gekopieerd worden zonder toestemming