De koppeling in een kleine ruimte (transportbakje-methode)  

Deze manier van wordt door de meeste fokkers die ik ken (en mijzelf ook) gebruikt om twee gerbils die elkaar niet kennen aan elkaar te koppelen. Het is een diervriendelijke methode die de  grootste kans van slagen heeft.  

STAP 1
Begin met een (schoon!) klein transportbakje van +/- 23 x15x15 cm. Spoel deze om met (lauw warm) water, en laat wat van de druppels op de bodem en de wanden er in zitten. De druppels water zullen ervoor zorgen dat ze sneller elkaars geur aannemen. Doe als eerste de jongste(pup) of minst dominante (volwassen) gerbil er in, en zet de andere erbij. Observeer wat ze doen; gaan ze direct rollebollen en vechten, haal ze dan gelijk uit elkaar en plaats ze in een split kooi!   Zie split kooi  
De gerbils zullen aan elkaar gaan snuffelen, misschien wat boksen en dreigen naar elkaar, maar ze mogen zeker niet gaan vechten. In het meest positieve geval zullen ze elkaar gaan poetsen en drooglikken omdat gerbils nu eenmaal een bloedhekel aan water hebben. Ze zien er super zielig uit, maar laat ze zo een uur samen in het bakje zitten zodat ze elkaars geur aannemen en met elkaar kennis maken.

1e stap 1 1e stap 2
voorzichtige eerste kennismaking wat zijn wij zielig...

Na een half uur geef je wat (schoon!) strooisel erbij, eventueel om het kwartier een handje meer, zodat ze samen op kunnen drogen. Pas op dat ze er niet uit klimmen…
Na nog een uur geef je ze wat voer en kijkt of ze dit samen delen. Om de paar uur ook een flesje met drinkwater aanbieden, dit past meestal niet in het kleine transportbakje. Sommige bakjes past de drinktuit van het flesje doorheen, zorg er wel voor dat het stabiel staat en niet om kan vallen. Voor de nacht geef je ze een flinke pluk hooi om een nestje van te maken.  

Laat de gerbils 24 uur in dit bakje, en houd ze continu in de gaten! Neem het bakje mee naar de slaapkamer (of zet het op de gang) zodat je wakker word van het lawaai mochten ze gaan vechten ’s nachts.  
Als het na 24 uur niet soepel gaat, laat ze dan nog eens 12-24 uur in dit kleine bakje. Wil het dan nog niet zet ze dan over in een splitbak en probeer het na een aantal dagen weer vanaf stap 1. Gaat het wel vriendelijk en soepel samen, door naar stap 2.

STAP 2
Doe de gerbils over in een wat groter (schoon!) transportbakje, +/-  20x30cm. Sommige fokkers geven hierin helemaal schoon strooisel, ik geef meestal ook wat van het strooisel en hooi uit het bakje van stap 1 mee, want daar zit hun gezamenlijke geurtje aan. Laat de gerbils minimaal 2 dagen in dit bakje samen.
Houd ze vooral de eerste paar uur na het overzetten in het grotere bakje goed in de gaten! De gerbils moeten zich gedragen als een normaal koppel, samen slapen in één nestje, samen eten, spelen, stoeien en drinken.
Meestal past er ook een drinkflesje in (onze magnetische drinkfleshouder met een klein flesje werkt perfect). Geef nog geen speeltjes, slaaphuisje o.i.d. WC-rolletje of pluk hooi mag wel.

Zie je jaag-gedrag, of dreigen ze te gaan vechten, terug in stap 1 voor nog eens 12-24 uur. Het jagen is een teken dat er waarschijnlijk iets te snel is gegaan, of dat ze elkaar nog niet voldoende accepteren. Het bakje van stap 1 gebruiken zoals het was, je hoeft dus niet helemaal van voor af aan te beginnen. 

2e stap 1 wc-rolletje samen delen
onderdanig gedrag van pup samen een wc-rolletje delen


STAP 3
Als ze zich netjes gedragen kunnen de gerbils, na 2 dagen, weer een stap groter. Het spreekt voor zich dat alles weer schoon is (terra en strooisel) en geen geur van (andere) gerbils heeft. Is het terra waar ze in komen te leven niet groot, kun je ze samen in het terra zetten. Krijgen ze een hele grote bak, zou ik eerst een tussen-stap doen (Bijvoorbeeld een bak van 60x35cm).
Sommige mensen maken voor een heel groot terra een verschuifbare tussenwand, zodat je eenvoudig elke paar dagen een stuk van het terra er bij kunt geven. De gerbils moeten zich normaal en vriendelijk naar elkaar toe gedragen, zie je jaag-gedrag dan direct terug naar stap 2 voor nog eens 24 uur.
De eerste paar dagen in stap 3 nog zonder slaaphuis, speeltjes en andere inrichting. Alleen strooisel, water en voer geven.  Een wc-rolletje of kartonnen doosje om te slopen kan wel, kijk of ze het samen kunnen delen en niet gaan ruziepotten er over. Elke dag een flinke pluk hooi, en het voer uitstrooien op het strooisel stimuleert natuurlijk zoek-gedrag naar het eten en houd ze ook lekker bezig.  

gelukte koppeling 1 gelukte koppeling 2
gelukte koppeling 3 gelukte koppeling 4
Foto´s van een ideale koppeling:
Tussen deze twee volwassen dames was er direct vanaf het begin een duidelijk ´klik´. Geen boksen of duwen, maar rustig elkaar leren kennen en vriendelijk wederzijds gedrag.


STAP 4
Gaan de gerbils goed met elkaar om in het terra, dus slapen, eten, spelen en stoeien ze samen,  en zie je dus geen boksen, jagen of dreiggedrag meer. Dan kun je om de paar dagen iets van de inrichting van de bak erbij geven, een eventueel slaaphuis als laatste. Gaan ze ergens om ruziepotten, dan haal je het er weer uit en probeert het over een dag of wat opnieuw.  
LET OP!: De dingen die als inrichting gebruikt gaan worden (takken, kartonnen kokers, speeltjes, stenen, slaaphuis e.d.) dienen wel schoon te zijn en geen geuren van (andere) gerbils te hebben! Geuren van gerbils (ook al is voorheen het van één van deze twee dieren geweest) kunnen de oorzaak zijn van het uitbreken van ruzie onderling! Houten speeltjes en huisjes kunnen gebruikt zijn als toilet, de geur van ingetrokken urine is niet te verwijderen. Het is beter om deze dingen weg te doen en te vervangen voor nieuwe, schone inrichting.


Succes met de koppeling!
En onthoud goed, liever langer de tijd ervoor nemen, als te snel willen gaan. Een koppeling met een pup van zes weken oud gaat over het algemeen heel soepel, zo’n koppeling kan in een week gedaan worden (stap 1 t/m 3). Een koppeling met twee volwassen dieren kan weken in beslag nemen. Dus neem er de tijd voor!
Mochten twee dieren nu echt niet met elkaar samen gaan, dan voor beiden een ander maatje zoeken, en twee koppelingen helemaal van voren af aan beginnen. Gerbils hebben nu eenmaal echt ieders hun eigen karaktertje, en twee sterk dominante dieren zullen er samen waarschijnlijk niet uit komen wie er nu ‘de baas’ van de twee zal zijn.
En soms matchen twee karakters ook eenvoudig weg niet, moet er zelf ook niet aan denken dat ik in een kamer opgesloten word met iemand die ik absoluut niet uit kan staan…


mislukte koppeling 1 mislukte koppeling 2
mislukte koppeling 3 mislukte koppeling 4
Foto´s van een mislukte koppeling:
De volwassen dame laat hier extreem dominantie gedrag zien tegenover de pup. Deze dame had vrijwel haar hele leven alleen doorgebracht en wist duidelijk niet hoe ze zich sociaal hoorde te gedragen. Het arme pupje (6 weken oud) wist niet wat haar overkwam, nadat ze ook nog eens was gebeten heb ik die twee heel snel uit elkaar gehaald...

  Copyright © Wessanda.nl                                                                                   niets van deze site mag gekopieerd worden zonder toestemming