Een (hernieuwde) koppeling van twee gerbils die zijn gaan ruziepotten.  

Soms komt het voor dat twee dieren die al langer vreedzaam samen leven zijn gaan ruziepotten. Waarom is soms niet duidelijk, kan zijn dat één van de twee wat zwakker is geworden (ziekte/ouderdom) en dat de ander ‘de macht’ over wil gaan nemen. Kan zijn dat er een speeltje is gegeven waar een gerbil zich territoriaal over gaan gedragen, of dat er geuren van ander gerbils aanzitten.

Soms gebeurt het ook na dat een terra net (heel grondig) schoon gemaakt is, hun eigen vertrouwde, gezamenlijke geurtje is dan uit het terra verdwenen. Is dit laatste het geval, dan bij een volgende schoonmaakbeurt (nadat ze uiteraard via onderstaande werkwijze weer aan elkaar gekoppeld zijn) minder grondig te werk gaan bij het schoonmaken, zodat hun gezamenlijke geurtje toch blijft hangen.
Maak de speeltjes/huisjes/takken e.d. in het terra niet schoon, maar klop/schud het strooisel eruit. Haal een paar dagen voor de schoonmaakbeurt het meeste nestmateriaal eruit en geef de gerbils flink wat nieuw materiaal om weer een schoon nestje van te bouwen. Dit nestmateriaal dan meeverhuizen naar het schone terra. Ook een paar handjes vol van het oude strooisel uit de bak over het nieuwe, schone strooisel uitstrooien. Op deze manier verhuisd hun eigen, gezamenlijke geurtje ook mee naar de schone bak.

Als twee gerbils die al een tijd bij elkaar zitten wat zijn gaan ruziepotten (dus nog niet echt zijn gaan vechten!), is het soms een oplossing om ze samen (tijdelijk) wat kleiner te zetten. Gebruik dan een kleine kooi (30x40cm of kleiner) of groot transportbakje (+/- 20x30cm, iets groter mag ook). Ook in dit geval alleen strooisel, hooi, water en voer geven. Observeer de dieren een dag of twee-drie goed, en verzeker je ervan dat ze niet meer ruziepotten, maar samen in hetzelfde nest slapen, samen eten en ook een wc-rolletje kunnen delen.

Als dat het geval is, kunnen ze door naar stap 3 van een ‘gewone’ koppeling.
Gaat het niet goed samen in een kleinere bak (echt vechten), dan starten met een tijd in de split, voordat je begint vanaf stap 1.

Na een langdurige ontsnapping van één van de twee gerbils.  
 
Een gerbil die een tijdje alleen op stap is geweest kan een andere geur hebben gekregen door zijn omzwervingen. Doordat de gezamenlijke, vertrouwde geur verdwenen is, kan het zijn dat zijn maatje hem/haar niet meer als zodanig herkent maar ziet als een indringer die verjaagd moet worden. Met als gevolg dat er een vechtpartij ontstaat. Er is een manier om ervoor te zorgen dat de uitbreker weer het gezamenlijke geurtje opneemt, doe dit wel voordat je de twee weer samen zet!

Neem het dier dat niet ontsnapt is uit het terra en doe het, samen met strooisel uit het terra (i.v.m. het geurtje), in een transportbakje. Daarna de uitbreker in het terra zetten. Je zult zien dat de gerbil de hele bak door zal gaan op zoek naar zijn/haar maatje. Laat dit dier een flinke tijd alleen in het terra, zodat hij/zij weer het gezamenlijk geurtje zal aannemen. Twee uur zou voldoende moeten zijn.
Zet daarna de uitbreker bij zijn/haar maatje in het transportbakje. Observeer goed! Als het goed is zullen ze elkaar herkennen en begroeten, besnuffelen, poetsen en een tijdje later samen gaan slapen alsof ze nooit uit elkaar zijn geweest. Laat ze een paar uur in het transportbakje samen. Daarna kunnen ze samen weer over gezet worden in het Terrarium.
gezellig samen


  Copyright © Wessanda.nl                                                                                   niets van deze site mag gekopieerd worden zonder toestemming